fredag, december 16, 2005

Bra att KDU har kommit ut

Jag förstår att Kristdemokratiska ungdomsförbundet är stolta över att förbundet inte har ändrat sin fientliga politik mot vad de kallar "RFSL-lobbyns uppläxande pipa och hätska angrepp mot alla oliktänkande". KDU, Kristdemokratiska ungdomsförbundet, är inte rädda för att vara intoleranta, homofobiska eller rentav hatiska mot "homolobbyns" verksamhet.

Det visar i alla fall Anders Lempira med all tydlighet när han skrev på den här debattsidan 13 december.Man kan tycka vad man vill om Åke Green, hans uttalande och huruvida det var rätt eller fel av Högsta domstolen att fria pastorn. Jag tycker att det var beklagligt att domen blev som den blev. En sak ska man dock ha klar för sig, långt innan kristendomen låg i vaggan, hade personer av samma kön relationer tillsammans. Att det sen har tagit tusentals år för samhället att öppna sina ögon är en annan. KDU ligger fortfarande likt ett spädbarn och sover, helt ovetande om vad som sker utanför rummets väggar.

Jag är faktiskt rätt glad att KDU äntligen har kommit ut ur garderoben. Det var på tiden. För en gångs skull vågar de ta en tydlig och klar linje att de inte accepterar reformerna som genomförts i Sverige för att göra alla medborgare till lika mycket värda, i alla fall inför lagen, fast det kanske inte är något som KDU vill ställa upp på när det kommer till bögar, flator och transor.

Under Pridefestivalen 2001 kastade Liberala ungdomsförbundet pil på en bild med kristdemokraternas dåvarande partiledare Alf Svensson på, alla deltagare på gayfestivalen förstod varför.Liberala ungdomsförbundet bad senare om ursäkt och överlämnade en tårta till kristdemokraterna i hopp om Alf skulle bli mer homoliberal. Jag vet att jag sticker ut hakan, men det kanske skulle vara dags igen.

RFSL har sedan 1950-talet gjort ett enormt arbete för Homo- och bisexuella samttranspersoner inte bara här i Sverige utan runt om i hela världen. Deras kamp för allas lika värde och respekt har kantats av mordhot, förföljelse, misshandel och inte minst av kränkningar.

KDU:s inställning till människovärdet bidrar i allra högsta grad att Joakim och hans kärlek Andres inte kan visa och dela med sig av sin glädje när paret lämnar en av Göteborgs gaykrogar en sen lördagskväll, istället är de rädda för att bli överfallna och slagna. I Polen ställs gayparader in i homofobins tecken, i Iran och Saudiarabien är homosexualitet straffbart med döden och i Rom förbjuder påven homosexuella att utbilda sig till präster.

KDU:s Anders Lempria spelar i samma liga, homofobin är djupt rotad på många håll. Men istället för att sakligt argumentera och resonera gömmer han och hans gelikar sig bakom religioners gamla unkna traditioner.

Om kristdemokraterna företräds av personer som Anders Lempira under kommande valrörelse hoppas jag för väljarnas skull att debatten bygger på saklighet. Härmed utmanar jag gärna dig på debatt.

Pär Gustafsson
Förste vice ordförande för Liberala studenter i Göteborg.

Publicerad i GT debatt 16/12-05

1 kommentar:

sakine sa...

Bra arikel!

(Även om jag inte håller med vad gäller HMF-lagen)

KDU har en nisse som ogillar abort också. Vi får hoppas att de inte gör bort Alliansen inför valet bara...