söndag, december 19, 2004

Var fan ligger Arvidsjaur?

Att regeringens försvarspropp gick igenom var inte bra för Sverige. Att Göteborg, Sveriges andra största stad ska stå utan något som helst militärt försvar är tagiskt och kommer inom kort påverka säkerheten i exempelvis hamnen. Jag följde nästan hela försvarsdebatten via riksdagens webbteve, det var en spännande debatt som tyvärr kom att handla om Arvidsjaur. Varför blev det så? Ett enkelt svar är att regeringen köpte kommunisternas röster och fick igenom sitt undermåliga förslag, som flera vänsterpartister öppet stödde. Tillslut efter att piskan vint över dem små röda partisterna var det bara två hjältar som gick på borglighetens förslag.

Vad vet vi då om denna lilla ort i norrbotten, 70 mil från Stockholm och tio mil söder om polcirkeln, med sina 6950 invånare…
Arvidsjaur utsågs 1993 till årets kulturkommun. Kulturen består av just förbandet K4, Moskosel där man kan ta del av Rallarnas liv när järnvägen byggdes och något man inte får missa vid ett besök är Lappstaden, med kåtor och härbren från slutet av 1700-talet. Sen har Arvidsjaur något som man uppenbarligen satsar hårt på och det är en direkt flygförbindelse som den 3 januari startar upp och kommer att gå från Paris till Arvidsjaur. Äntligen kan de baguette ätande, vindrickarna från Frankrike flyga direkt upp till vintern och tomten som alla barn nu väntar på. Det kan ju inte bli bättre.

Så grattis Arvidsjaur, nu har ni hamnat på kartan och jag hoppas verkligen att sossarnas frieri för att rädda sin försvarspropp inte drabbar er, för jag har absolut inget emot att militär utbildning skall bedrivas i Arvidsjaur. Tvärtom. Men om regeringen behåller fler förband måste den betala för det. Att lägga ytterligare förband i knäna på försvarsmakten utan att anvisa finansiering inser de flesta är omöjligt i den nuvarande situationen. Just nu är det tydligt att riksdagen bedriver regionalpolitik med försvarsanslaget och inget annat.

Inga kommentarer: