onsdag, februari 11, 2015

En skola i Örgryte-Härlanda borde delta i försöket med betyg från årskurs 4


Tidig uppföljning av elevernas kunskaper är nödvändigt för att se vad eleverna behöver för stöd och stimulans och för att sätta in tidiga insatser. Sedan 70-talet har det varit tabu att utvärdera elevernas kunskaper i skolan. I dag finns det dock en bred samsyn om Folkpartiet och Alliansens reform med betyg i årskurs 6, vilket är positivt. 

I dag har regeringen och Alliansen presenterat en kompromiss om betygen som innebär att en försöksverksamhet kommer att starta med betyg i årskurs 4 på 100 skolor runt om i landet från 2017. Det är en kompromiss som jag välkomnar och som är ett stort steg framåt.
 
Betyg lyfter inte i sig resultaten, men betygen bidrar till ökat kunskapsfokus i skolan och det behövs. Vi ser redan nu hur fokus har flyttas. Trots nedflyttningen av betygen så får svenska elever fortfarande sina första betyg sent jämfört med elever i andra länder.

Försöksverksamheten är planerad att starta om drygt två år. Då hoppas jag att någon av skolorna i Örgryte-Härlanda är med i försöket tillsammans med en skola i en annan stadsdel i Göteborg och det är något som vi kommer att ta initiativ till.

I nyhetsflödet: GP, DN, SvD, Ex, AB,

Inga kommentarer: