tisdag, september 11, 2012

Fortsatt satsning på forskning och på framtiden!


Utbildningsminister Jan Björklund presenterade i dag tillsammans med övriga partiledare i regeringen innehållet i den kommande forsknings- och innovationspropositionen. De kommande åren höjs anslagen till forskning kraftigt, närmare bestämt med 4 miljarder kronor till 2016. Då ska vi komma ihåg att anslagen redan är på rekordnivåer. Tidigare regeringar har inte ens varit i närheten. Ändå försöker Alliansfritt och Högberg få det att låta som att regeringen plockar idéer från Stefan Löfven.

Ordning och reda i statsfinanserna och den svenska konkurrenskraftiga ekonomin möjliggör fortsatta och viktiga investeringar i framtiden. Dit hör den högre utbildningen och forskningen. Det är välkommet att regeringen också stärker universiteten och högskolorna genom att förbättra möjligheterna till att
"bedriva långsiktig forskning med både hög risk och stor potential", som Björklund uttrycker det i sitt nyhetsbrev.

Endast tre länder i världen satsade en högre andel av BNP på forskning och utveckling än Sverige (2010), det ska vi vara stolta över. Ska Sverige fortsätta behålla och ytterligare stärka sin position som ledande forskningsnation måste vi kunna erbjuda ledande forskningsmiljöer (som exempelvis ESS och MAX IV) av hög kvalitet och välutbildad arbetskraft. En sådan miljö bidrar till ett bättre och starkare företagsklimat i en allt mer globaliserad miljö. Det är bara att lyfta på hatten!

I nyhetsflödet: GP, SVT, DN, AB, EX, SvD, SR,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är ju bra att regeringen äntligen genomför flera av de åtgärder som S tidigare föreslagit!
Härligt med en Alliansens-regering bedriver S-politik fast om än i lite blekare form!