onsdag, juni 07, 2006

Ultrahögern vinnare i Ungt val



Idag kom resultatet från Aftonbladets och Lunarstorms Ungt val. Under förmiddagen har jag läst igenom alla siffror, för egen del känns det väldigt bra att Folkpartiet går framåt bland unga väljare jämfört med för fyra år sedan. Det som är oroväckande att främlingsfientliga Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna får så höga siffror överlag i valet, det borde vara en rejäl väckarklocka.

Jag vill minnas att SD även gjorde ett bra val på mitt gymnasium i Angered för åtta år sedan också, då många nya svenskar röstade på partiet för att namnet klingade bra i deras öron och några passade på att ”skämtrösta” på det främlingsfientliga partiet. Jag är övertygad om att det har hänt denna gång också och att de väljer ett annat alternativ när det verkligen gäller.

Ser man på landet som helhet, så missar Kristdemokraterna riksdagen och inget av blocken får egen majoritet. Dessutom kommer även Sverigedemokraterna samt Piratpartiet in. Skulle vara en svår nöt att knäcka om någon ska bilda regering, men i den verkligheten lär vi inte hamna i. Ser man på de 3263 röster som las i Göteborg har nästan 3,90% lagt sin röst på Nationaldemokraterna och 11,80% på Sverigedemokraterna.

Det är oroväckande och väcker frågor som behöver besvaras. Det stora utanförskap som finns leder till främlingsrädsla, vilket kan vara ett svar på frågan varför unga personer i Göteborg väljer att via nätet hemma framför datorn rösta på främlingsfientliga partier. Jag har sagt det innan och gör det igen - jag tycker att man ska ta debatten med högerextrema partier. Alternativen måste vara tydliga.

Båda kön i Göteborg/ Antal/ Andel
Centerpartiet 2,20%
Feministiskt initiativ 1,30%
Folkpartiet 9,30%
Junilistan 0,70%
Kristdemokraterna 2,80%
Miljöpartiet 9,80%
Moderaterna 21,00%
Nationaldemokraterna 3,90%
Piratpartiet 4,30%
Socialdemokraterna 18,10%
Sverigedemokraterna 11,80%
Vänsterpartiet 8,90%
Övriga partier 6,00%
Totalt 3263 100,00%

Inga kommentarer: