torsdag, november 24, 2005

Skärp er

Rättegången mot pingstpastorn Åke Green är nu inledd. I skrivandets stund vet ingen av oss om Högsta domstolen finner honom skyldig till hets mot folkgrupp eller inte. Men det är inte själva rättegången i sig som vi reagerar på. Nej, det gäller Liberala ungdomsförbundets agerande i frågan. Vid ett antal tillfällen under 2005 har olika företrädare från Liberala ungdomsförbundet offentligt tagit ställning för Green.

När Liberala ungdomsförbundet uttalar sitt stöd för Green görs det utifrån rätten till yttrandefrihet. Flera företrädare för liberala ungdomsförbundet menar att alla har rätt att säga precis vad de vill, när de vill. Vi delar liberala ungdomsförbundets syn på yttrandefriheten. Friheten att yttra sin åsikt är en av grundpelarna i den liberala ideologin, men den friheten får inte missbrukas eller utnyttjas. När Green använder yttrandefriheten för att få ut sitt budskap så minskar han rätten att leva i fred och frihet för alla de homosexuella som han predikar om. Genom hans predikan ökas trycket, höjs temperaturen och eggar på de krafter i samhället som helst av allt vill vrida tillbaka klockan till ett Sverige som det såg ut på 1930-talet, långt bort från den liberala värld vi vill sträva mot. Via hans ord övertygar han andra människor om att homosexualitet är en synd och att det är "en cancersvulst i samhället, som borde skäras bort".

Liberala ungdomsförbundets kongress bestämde i somras att vi skulle vara emot hetslagstiftningen. Det accepterar vi, det är ett demokratiskt beslut fattat av en demokratisk församling. Vi kräver inte att förbundsledningen ska riva upp beslutet eller gå emot det. Vad vi däremot kräver är att om man nu ska ha den här åsikten så ska man stå för den, oavsett vilken grupp i samhället det handlar om. Var är stödet för Göran Jonsson som i förra veckan fälldes av Norrköpings Tingsrätt för att NSF:s hemsida hetsade mot romer? Förmodligen kommer det inget stöd för nynazisten. Men bara för att Liberala ungdomsförbundet har en åsikt behöver vi inte vara den som skriker högst om det. Att tala är silver, men att tiga är guld.

Vi som undertecknar denna artikel är alla medlemmar i Liberala ungdomsförbundet, vi är besvikna på detta försvar av en person som anser att vi är en sjukdom som smittar ner samhället. Men det är inte bara vi som är besvikna, utan även en stor del av alla de HBT-personer (Homo-, bi- och transpersoner) som lever i Sverige idag. Liberala ungdomsförbundet är i och med detta på väg att rasera hela det stora förtroende som vi tillsammans med Folkpartiet har byggt upp bland HBT-personer. Folkpartiet är idag det näst största partiet inom denna väljargrupp. Om inte liberala ungdomsförbundet skärper till sig snart är vi rädda för att vi snarare är till last än gagn i valrörelsen i dessa frågor.

Lagen om hets mot folkgrupp är bra, men ska man vara emot den ska man vara konsekvent. Allt annat är populism och tecken på det blöta fingrets politik. Som sanna socialliberaler värnar vi om yttrandefriheten. Men med en rättighet kommer också skyldigheter. Skyldigheter som måste uppfyllas för att rättigheterna ska kunna bibehållas. Att ställa krav är att bry sig.


Ola Mårtensson, Förbundsstyrelseledamot Liberala ungdomsförbundet
Karin Bünger, Fp Alvesta
Tobias Holdstock, Ordf. HL-Väst
Catrine Norrgård, Riksdagskandidat Folkpartiet Göteborg
Pär Gustafsson, 1:vice ordf. Liberala studenter Göteborg

Publicerad i Liberala Nyhetsmagasinet, NU, 24/11-05.

Inga kommentarer: