tisdag, mars 29, 2005

Partipolitisering av universitetsstyrelser

I ett liberalt samhälle är det självklart att alla har rätt till en bra utbildning. En liberal utbildningspolitik syftar till att ge människor möjlighet att forma sina egna liv, påverka och förändra sin omgivning. Demokratin är beroende av upplysta människor som ifrågasätter makten, tänker kritiskt och håller den fria debatten levande. I en genomgång som Liberala Studenter i Göteborg har gjort av Göteborgs universitet styrelse visar det sig att en partipolitisering av styrelsen är tydlig från vänster. Vi har identifierat vilka personer som uttalat är partipolitiska. Liberala Studenter har enbart räknat på dom som har en uppenbar anknytning till något parti.

Göteborgs universitet är ett av få universitet i Sverige som saknar helt borglig förankring. Vi anser att varje tendens att politiskt minska lärosätenas frihet är ett tydligt hot mot demokratin och mångfalden inom universitetsvärlden.

Senast det var en borglig majoritet i riksdagen införde regeringen en ny högskolelag (1992:1434) där det fastställdes kriterier för regeringen vid tillsättningar av styrelser på högskolan. ”Därvid bör regeringen välja personer med bakgrund i sådan verksamhet som är av betydelse för högskolans utbildnings- eller forskningsuppdrag.” När väl Sossarna tog tillbaks makten togs dessa kriterier bort när regerings proposition 1996/1997:141 genomfördes. ”Regeringen anser att det ligger i sakens natur att ledamöter med den i högskolelagen föreskrivna bakgrunden utses och föreslår därför att lagen inte längre skall ange kriterier för vilka personer regeringen skall utse.”

Detta är bara ett exempel i en lång rad på hur Socialdemokraterna vill styra och ha fullkontroll över den högre utbildningen i Göteborg. På samma sätt som kyrka och stat skall vara åtskiljda skall vetenskapen och politiken vara det. Att tillsätta politiker som styr på vilket sätt forskning och utbildning skall gå till stinker Stalins anda lång väg. De totalitära staternas livslina har varit deras försök att kväva den fria tanken och styra upplysningen åt det håll de vill. Vad som nu har hänt och som vi ser i Universitets styrelse är bara ytterligare ett exempel på de exkrementer som den svenska socialdemokratin lämnar efter sig. De samlas i högar tills valmanskåren ser dem och då är det, oftast, borgerligheten som måste reformera om systemen än en gång så att styrelser inom universitetsvärlden tillsätts efter kompetens och mål. Men vem vet snart kanske Göteborgs universitetsstyrelse, utser Leif Pagrotsky till hedersdoktor i marinbiologi eller något annat missvisande för personens kompetens.

Högskolor och universitet drivs idag nästan uteslutande i statlig regi. Mångfalden inom det svenska universitetsväsendet när det gäller drifts- och verksamhetsformer måste öka. Det ökar studenters och forskares valfrihet och ökar konkurrensen. Därigenom kan också kvaliteten höjas för både personal och studenter.

Inga kommentarer: