onsdag, mars 09, 2005

Det råkade jobba polacker där

Nyligen satte facket upp röda blockadlappar på Tallhyddans restaurang i Nolhagaparken i Alingsås. Varför? Det råkade jobba polacker där.

När ska Byggnads sluta leka protektionister och faktiskt förstå att de förstör markanden. Vad vi liberaler vet så föll Sovjetväldet för ett bra tag sedan, att EU har utvidgats och skapat nya regler för markanden. Något som Sverige och facken måste ta till sig. Men så länge som LO och Byggnads pumpar in miljoner från sina medlemmar i Sossarnas valkampanjer, så kommer en EU-fientlig politik att drivas.

Byggnads smutskampanjer om sina arbetarkolleger från Centraleuropa fortsätter och solidariteten med omvärlden lyser med sin frånvaro. Vi lever i ett fritt land, där det är upp till varje företagare att teckna kollektivavtal. Det ska inte finnas någon skyldighet för utländska företag att tillämpa svenska lönenivåer. Att tillåta olika minimilönenivåer för svenska och utländska företag betraktar vi liberaler som ren och skär diskriminering. EUs regelverk är till för att följas.

EUs tjänstedirektiv lyser dock starkt på Byggnads mörka himmel och är bra för en ökad handel av tjänster och är något bra för svenska företag och framför allt för oss konsumenter.

Självklart kommer direktivet att påverka priset på tjänster, men konkurrens och fri handel fungerar på det sättet, oavsett vad Byggnads tycker. Att detta skulle leda till social dumping är inget annat än att spotta på våra europeiska grannar. Marknadsekonomin är det enda system som delar makten mellan producenter och konsumenter. Maktbalansen är ständigt hotad av att olika intressen försöker gynna sig själva på marknadens bekostnad, något som Byggnads gärna gör så fort som någon börja snickare med utländsk bakgrund börjar försörja sig. Vi liberaler slogs för arbetsrätten redan 1884, långt innan Byggnads var påtänkt och står fortfarande bakom reformen, men tjafs om detaljerad lagstiftning bara till besvär för våra företag både i Sverige och ute i det stora hemska EU.

Inga kommentarer: