måndag, november 08, 2010

Oroande utveckling för HBT-personer i Uganda

I början av oktober publicerade den lokala tidningen Rolling Stone i Uganda (ska inte förväxlas med sina amerikanska namne som starkt tagit avstånd från publiceringen) 100 bilder på homosexuella med uppmaningen att hänga dem. Trots att upplagan är väldigt liten har budskapet fått stor uppmärksamhet internationellt, vilket Anna Roxvall rapporterar om och reportaget i SvD är mycket läsvärt. Det är dock inte första gången som det händer. Hatet breder ut sig.

Redaktören för tidningen menar inte att det är en uppvigling för privatpersoner att ta till våld utan att staten borde göra det. Personer som lever som homosexuella riskerar långa fängelsestraff och situationen blir allt värre för HBT-personer i Uganda. Samtidigt är det svårt för landets regering att göra verklighet av sin politik fullt ut då landet är i stort behov av omvärldens bistånd. Ministern för etik i landet har sagt att det är onaturligt och att alla homosexuella kontrolleras av staten.

Mänskliga rättigheter är universella. Det ska inte spela någon roll om råkar bo i Kampala, Moskva eller i Göteborg. Det är något som vi alltid måste påpeka och strida för - oberoende av var i världen människor kränks.

Fler bloggare: Mary X Jensen, Tor Billgren,

Inga kommentarer: