tisdag, november 09, 2010

Till minne av kristallnattens offer


I två omgångar har jag besökt både Auschwitz och Birkenau i Polen. Från besöken fick jag ögonblicksbilder, minnen och berättelser för livet. I dag är det 72 år sedan som den landsomfattande pogromen mot judarna inleddes i Tyskland. Kristallnatten, eller Natten av krossat glas som den ofta kallas, blev upptrappningen av våldet mot judar och andra oliktänkande som sedemera kulminerade i förintelsen. Sex år innan pogromen inleddes skrev Torgny Segerstedt följande i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning:

Hitler har det tyska folket själv förskyllt. Miljoner har givit honom sina röster. Han var den Moses, som skulle föra skarorna in i det tredje riket. Det skulle gå bums. Nu begär han fyra år för att hinna traska genom öknen. Och det enda hans val till rikskansler garanterar är slagsmål och blodsutgjutelse.

Segerstedts ord är då som nu lika essentiella och korrekta. Samtidigt är hans ord en bra motivering varför vi i dag ska tända ett ljus och minnas vad som hände natten mellan 9 november och 10 november 1938.

Den 9/11 är ett laddat datum i Europas historia. Förra året skrev jag tillsammans med flera liberaler på Brännpunkt om Kristallnatten, bron i Mostar och Berlinmurens fall.

Inga kommentarer: