måndag, augusti 17, 2009

Homosexuella män mördas i Irak

"I want to be a regular person, lead a normal life, walk around the city, drink coffee on the street. But because of who I am, I can't. There is no way out."
Idag offentliggjorde Human Rights Watch rapporten, "They Want Us Exterminated". I rapporten avslöjas att hundratals män (bara i år) har blivit kidnappade, torterade och mördade i Irak, på grund utav sin sexuella läggning eller för deras så kallade omanliga beteende. Varav flera fall är hedersrelaterat. Det är en skrämmande läsning och något som det internationella samfundet inte kan acceptera eller tolerera. Mahdimilisen som ligger bakom förföljelsen menar att de ska råda bot på "third sex" and the "feminization" of Iraq men, rapporterar flera medier idag.

Sverige har kommit långt i sitt lagstiftningsarbete och är för många HBT-personer från mellanöstern en fristad. Arbetet med internationell solidaritet får aldrig sluta, utan måste ständigt fortsätta där individens frihet kränks. Genèvekonventionen måste uppdateras med ett tillägg som ger förföljelse på grund av sexuell läggning eller könsidentitet samma status som politisk eller religiös förföljelse. Omvärlden kan inte se på när individer torteras till döds på de mest vidriga tillvägagångssätt. Det svenska ordförandeskapet i EU borde agera kraftfullt.

Den svenska och andra regeringar måste stoppa alla avvisningar till Irak av personer som sökt asyl på grund av sexuell läggning och könstillhörighet. Skriv på uppropet här.

1 kommentar:

Inte blåögd, inte lättlurad sa...

Angående homosexualitet och islam: läs inte bara Koranen, läs Haditherna, i synnerhet Sahih Muslim och Sahih Bukhari (Googla). Det är Haditherna som styr en muslims liv och vardag. Det islam har att säga om homosexualitet är tyvärr inte “människors fel” – det är en del av kärnan i islam. Svenskar i ledande ställning bör gå längre än att avfärda kritik av islam med att vifta bort det med ett “ähh det är bara rasister” – det är dags för en djuplodande analys av vad islam egentligen står för i Sverige. Åke Green och hans sort må ha ord, men de har inga chanser att omsätta dem i handling – men det har utan tvekan islam. Utan problem. Kanske dags för ett Pride med tema “Islam”?