måndag, februari 14, 2005

EU är unikt och kalasbra

Europeiska Unionen är ett unik internationell samarbete, ingen annan organisation har kommit så långt när det gäller att med fredliga medel integrera stater och finna effektiva former för samarbete. För att kunna fortsätta fullgöra sitt uppdrag att lösa gemensamma problem, inte minst befästandet av fred, demokrati och frihandel, måste dock EU reformeras. Det var EU som med öppna armar hjälpte Östeuropa när kommunistdiktaturerna föll. När gamla Östeuropa förenades 1 maj för första gången på fredlig väg förra året, firade vi liberaler, vad gjorde Ung Vänster?
För att EU skall bli den effektiva och fungerande union som vi liberaler eftersträvar krävs tydligare regler och mer insyn. EU behöver en konstitution, en europeisk författning präglad av tydligare ansvarsfördelning mellan EU och medlemsstaterna. Där fler majoritetsbeslut och mer makt åt Europaparlamentet är centralt. Att Ung Vänster inte vill ha ett öppnare och tydligare EU är tydligt. Det enda ung kommunisterna vill, är att kasta grus i maskineriet.
EU behöver mer kraft och mindre byråkrati - förslaget till konstitution föreslår färre och tydligare uppgifter, men också större handlingskraft och insyn för medborgarna. Jag kan rekommendera alla komunister att läsa förslaget till ny konstitution, så att ni vet vad ni debatterar och skriker åt.

På söndag går spanjorerna och röstar Ja och det tycker jag är bra.

Inga kommentarer: