söndag, juni 29, 2014

Valfläsk från Socialdemokraterna

I dag har socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven presenterat ett förslag om maxtak på förskolans barngrupper här i Visby. Jag delar uppfattningen om att det behövs ett maxtak – men förslaget är bara valfläsk. Stefan Löfven borde förankrat förslaget med Anneli Hulthén innan han presenterade förslaget. I Göteborg har Socialdemokraterna aktivt, vid flera tillfällen, röstat ner likande förslag, så sent som i slutet av april. För Socialdemokratiskt styrda kommuner, Göteborg i synnerhet, har större barn barngrupper i förskolan än vad Alliansstyrda kommuner har. 

Stockholm har sedan flera år maxtak på barngrupperna och har därför betydligt färre barn i grupperna. Lotta Edholm (FP) levererar. Löfven borde städa i sitt eget (s)kyltfönster innan han presenterar valfläsk. I Göteborg har Socialdemokraterna haft ansvar för förskolan i 20 år och resultatet är tydligt. Barngrupperna är rekordstora och små avdelningar/förskolor avvecklas i snabb takt – inte minst i min egen stadsdel Örgryte-Härlanda och förskolekön består. 

I Göteborg har vi över 1500 barn på nära 90 avdelningar som vistas i för stora barngrupper varje dag (0-3 år). Än värre är det för de lite större barnen. Där finns tusentals barn som vistats i barngrupper om 25 barn eller fler. Det är inte okej och det är inte möjligt för våra förskolelärare eller barnskötare att se varje barn varje dag. Men Socialdemokraternas förskolepolitik i majoritet är tydlig – andra områden prioriteras före förskolan. Vad Göteborg behöver är ett maktskifte och förändring. Det är dags att rösta fram en ny förskolepolitik. 

Helene Odenjung kommenterar Socialdemokraternas förslag på GP.se och på sin blogg.

Fler bloggar om förslaget:JournalistLisah, Röda berget, Martin Moberg, Björn Andersson, Norah, Dagens Arena


I nyhetsflödet: SR, SvD, AB, AB2, EX, DN, DN2, DI

Inga kommentarer: