fredag, maj 11, 2012

S taktikröstade fram nya serveringstider i Göteborg


Under flera timmar igår kväll debatterade kommunfullmäktige frågan om krogarnas serveringstider. Frågan kom tillslut att avgöras genom att Socialdemokraterna först taktikröstade fram Vänsterpartiet och Miljöpartiets förslag om att stänga krogen kl 03.00. Att stänga kl 05.00 som var Folkpartiet och Moderaterna förslag fick aldrig ställas mot Socialdemokraternas kompromiss. Det var något som det (s)törsta partiet inte ville riskera.

Flera långvariga fullmäktigeledamöter och även tidigare riksdagsledamöter har aldrig varit med om något liknande. Normalt skulle Socialdemokraterna ha avstått från att rösta i näst sista omgången. Istället har fullmäktige utvecklats till något som påminner om ett sista nattpass på en ungdomsförbundskongress.   

Dålig förlorare? Nej. Precis som Helene Odenjung argumenterar i dagens Metro så hade vi hellre förlorat i slutvoteringen med en röst. Då hade förslaget om att behålla 05-tillstånden fått prövas. Det som Socialdemokraterna gjorde igår är inte kutym och inte speciellt bra för det framtida arbetsklimatet i kommunfullmäktige. Det hör också till att man redovisar hur man tänker rösta i en eller flera omgångar. Det gjorde både Kristdemokraterna och Vänsterpartiet på ett föredömligt sätt. Agerandet igår kom också som en nyhet för Vänsterpartiet. Jöran Fagerlund (V) skriver på sin blogg:
”Det är inte brukligt att man röstar på någon annans förslag i kontrapropositionsvoteringen för att få fram ett motförslag till det egna förslaget. Just denna fråga ansåg tydligen Socialdemokraterna att vara så viktig att man frångick praxis. Det kom som en total överraskning för oss i Vänsterpartiets fullmäktigegrupp.”
I onsdags sa Anneli Hulthén till Metro att ”det hade varit skönt om det kommit till någon form av avslut”. Efter rävspelet igår har hon precis pumpat in nytt blod och kraft i frågan. Den kraften kommer inte att avta.

Socialdemokraterna har gång på gång försökt säga att serveringstiderna är en ”skitfråga” och ifrågasatt det stora intresset från media. Uppenbarligen var serveringstiderna inte en skitfråga. Den var betydligt större än så. 

Tidigare inlägg i frågan 1, 2, 3, 4, 5, 6 

I nyhetsflödet: GP, GP2, SR, DN, AB, SVTAndra bloggar: Svensson, Böhlmark, Anjo, Papaioannou

Politiskt%20r%C3%A4vspel%20vid%20krogbeslut

3 kommentarer:

Anonym sa...

Omröstningen kring krogarnas öppettider var ungefär lika demokratisk som införandet av trängselskatten, och som FB ställde sig bakom. Dessa 2 misstag kommer att stå majoriteten, och Alliansen dyrt i valet 2014
Mvh
Gunnar Ottosson
Göteborg

Anonym sa...

Jag hoppas att de liberala väljarna straffar Mp i nästa val för detta. Det och annat.

Henrik, liberal

Pär Gustafsson sa...

Jag håller med dig Henrik om din analys om MP:s väljare. Tror att ett parti som vill vinna storstadsväljare inte ska inskränka frihet - snarare tvärtom. De vill själva bestämma själva...