söndag, maj 13, 2007

Skrämmande okunskap om kommunister

Skolämnet historia har varit rejält eftersatt under flera år. Inom själva ämnet har fokus på kunskapen varierat, inte minst synen på kommunism.1997 tog förra statsministern Göran Persson initiativet till en bred informationsinsats om Förintelsen, som senare blev myndigheten Forum för Levande historia, vars uppdrag i dag är att främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter – med utgångspunkt i Förintelsen. Levande historia har sedan dess gjort ett enormt och värdefullt arbete med att informera om nazismens brott mot mänskligheten.På senare år har man även uppmärksammat de övergrepp mot mänskligheten som utförts och fortfarande pågår av kommunistiska regimer. Dessa brott får aldrig glömmas.

Nu borde ännu en ny satsning tas, där våra skol- och gymnasieelever får en opartisk, sann och verklig bild av hur kommunismens terror har släckt ljus på vår jord.Kommunistiska regimer har i vårt sekel tillsammans dödat fler människor än någon annan politisk rörelse och det må vi berätta om.

Läs hela min debattartikel på GT debatt

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ett mycket bra inlägg! Jag håller helt med dig.
Det måste vara slut med gullandet med kommunistiska diktaturer. Framförallt de som är aktiva!
Jag hörde om en äldre kvinna som skulle åka till Kuba. Med Svensk Kubanska föreningen. Hon är anställd i Göteborgs Stad. För mig är detta mycket tveksamt. Visst åker hon dit som privatperson men vilken värdegrund signalerar detta. En värdegrund som hon garanterat använder i sitt arbete.
Tänk om hon skulle rest till en nazistisk stat, då skulle det nog låtit annorlunda från en del håll...

Henrik, liberal i Väst

Gustafsson sa...

Jag instämmer, nu vet jag dock inte vem du hänvisar till - men vi hade ett liknande ärende upp till diskussion i Utbildningsnämnden där jag och kd markedare vårt ogillande av sådanna tjänsteresor.

Om exempelvis Göteborgs Stad reser med en stor delegation till Vitryssland, Kuba eller Kina - så är det enklare att förmedela vår syn på yttrandefrihet och demokrati.

Även om vi har många bra lärare i våra skolor - så kan jag inte tänka mig att en enda lärare skulle ställa sig upp och framföra Göteborgs Stads åsikter själv. Det skulle inte ens jag våga (tror jag), får chansen till hösten.

Det sker definitivt inte tillsammans med SVEK (svensk kubanska föreningen)som är Castro regimens förlängda arm i Sverige.

Anonym sa...

Det är jättebra att ni tar debatten!

Henrik, liberal