fredag, februari 26, 2010

GP har blivit med ledarblogg

Sedan ett par dagar tillbaka har den stora morgontidningen i staden blivit med ledarblogg. Grattis! Även om ledarredaktionen ligger efter i utvecklingen - är det ett glatt och nytt inslag i Göteborg. Jag har väntat.

UNT
och SvD:s ledarbloggar följer jag varje dag (tillsammans med Ola Mårtensson på VT och PJ Anders Linder på SvD) - får nu lägga till GP. Fredrik Tenfält (till vänster på bilden) var på plats under fullmäktige igår och det hade varit ett utmärkt tillfälle för honom att blogga direkt från mötet. Varför inte bjuda in twittrande ledamöter i debatten och göteborgare som lyssnar? Har sneglat en del på Borås stad och blir lite lätt avis.

onsdag, februari 24, 2010

Sociala medier och valrörelse

För att nå målet med att inte ha någon fritid är jag förutom jobbet och ordförandeskapet i Liberala studenter - också upptagen med en hel del internt arbete inom folkpartiet i Göteborg. Hmm, jag har en väldigt givande och aktiv fritid – men jag älskar valrörelser!

Bland annat så sitter jag i vår lokala valledning och kommer ansvara för team media under valrörelsen. Där ligger partiets arbete med sociala medier. Idag kommenterar jag (tyvärr väldigt kort) det hela till Västekot som gjort en rundringning bland partierna. Bra att SR uppmärksammar nya former för dialog! Kristina skriver om det här. Vill man veta mer om vårt arbete med sociala medier är man välkommen till en första utbildning som hålls på vår partiexpedition, tisdagen den 30 mars.

måndag, februari 22, 2010

“Grön kritik saknar substans”

Debatten om avgifter för studenter utanför EES-området fortsätter. Kritiken mot studieavgifter för utomeuropeiska studenter saknar substans. Regeringen vill skapa en högskola i världsklass. Det skriver jag idag i en replik till språkrören Frida Johansson och Maria Ferm från Gröna studenter och Grön ungdom på Politikerbloggen.

söndag, februari 21, 2010

Mötte snökaos efter roadtrip till Malmö

I lördags höll jag ett föredrag om kampanj och sociala medier på Luf och LS Malmös årsmöte. Mycket trevligt möte och bra diskussioner om det kommande valet. Eftersom det vräkte ner snö på fredagen och skulle fortsätta under helgen, gav jag mig iväg tidigare än planerat för att vara framme i tid. Som sällskap i bilen hade jag med mig Roberth. Vi var mer eller mindre ensamma på E6:an söderut, och körde mitt på motorvägen, fram tills att vi kom till Halmstad.

I Malmö blev det efter föredraget promenad på stan, middag, melodifestival (Darin kommer vinna hela skiten) och OS (vilket skidlopp av Johan Olsson och Marcus Hellner). Idag körde vi dem dryga 30 milen tillbaka till Göteborg och fick som svårast när vi kom hem. Är glad att vi inte tog tåget.

Vi gjorde att tappert försök att köra upp på Räntmästargatan. Gatan borde vara avstängd. Jag fick backa 200 meter och köra världens omväg för att komma fram. Nu är bilen parkerad och den kommer inte flyttas i närmsta taget.
Överallt i Örgryte kan man se folk som försöker gräva fram sina bilar.
I mitt kvarter är det kaos och grannar utan bil åker snowboard på det som brukar vara en trafikerad gångväg.
Det är enkelt att konstatera: Göteborg är inte byggt för vinter och snö. Fast jag gillar det.

fredag, februari 19, 2010

S-studenters utbildningspolitik är visionslös

Idag har propositionen, Konkurrera med kvalitet, om avgifter för utländska studenter presenterats. Studieavgifterna kommer att leda till att den högre utbildningen förbättras eftersom svenska universitet måste börja konkurrera med kvalitet. Det skriver jag idag tillsammans med Ola Svedin i Lundagård.

(S) saknar visioner

Idag kritiserar bland andra Mikael Janson och Helene Odenjung socialdemokraternas brist på visioner om stadsplanering i Göteborg på GP debatt. Det är inte direkt någon nyhet att debatten om vår framtida stad - inte brukar initieras av den styrande majoriteten i stadshuset. Mats Arnsmar, ordförande i Byggnadsnämnden, tyckte att stadshjulet var det viktigaste i debatten när han tillträdde som ersättare i kommunstyrelsen. Folkpartiet har länge drivit på för en mer visionär debatt, inte minst genom förslaget om att införa en stadsarkitekt. Även Yimby och Vänstra stranden gör stora insatser för att hålla igång debatten. Det är bra!

Claes Krantz skriver på sin blogg att;
här hade jag sagt har alla partier misslyckats i Göteborg. Vet inte om Claes har missat att socialdemokratin har styrt kommunen sedan 1994. Det är partierna (S, MP, V) som har styrt och ska ställas tills svars. Inte Folkpartiet som försöker driva på debatten.

torsdag, februari 18, 2010

Vilken segersäl - Anja, du är wow!

Anjas störtloppskrasch igår var fruktansvärt otäck. Jag skrek, grina och var olycklig. När Anja nu gör sitt sista OS så vill man ju att det ska avslutas på topp, för det är denna superkvinna värd. Därför ville jag knappt att hon skulle ställa upp i kombinationen och kanske trilla igen över sista hoppet. Jag hade varit däckad i dagar och de gånger jag har trillat ordentligt i backen har det gjort fruktansvärt ont. Att hon istället genomför värsta bragden och tar ett brons - fick huset att vakna i snöfallet. För jag skrek och dansade. Tårarna började spruta när Anja gjorde segersälen. Vilken idrottskvinna, vilken alpinst. Finns få bra svenska ord för att beskriva vad hon har gjort ikväll. Vilken comeback!

onsdag, februari 17, 2010

Regeringen satsar på kvalitet

Alliansen har genomfört flertalet kvalitetssatsningar inom utbildningsområdet. Man har genomfört en forskningsreform av historiska mått. Med de fem miljarder som regeringen skjuter till på forskningsområdet är den satsningen i sig mer än dubbelt så stor som den närmast föregående och större än de tre senaste sammantaget. Det skriver jag tillsammans med mina kollegor i Studentalliansen i senate numret av Studentliv.

måndag, februari 15, 2010

Inhopp som sommarboende

Nu ikväll har jag suttit som mötesordförande på folkpartiet Orusts årsmöte som höll till på Sjögården i Ellös, (mitt under OS-sändningarna - lyckades följa med även där) och avslutar nu kvällen hos mamma och pappa på Nösund. Roligt att föreningen släpper in en sommarboende i verksamheten. Inledde mötet med att hålla ett kortare föredrag, kolla nedan) om vikten av kommunikation och sociala medier i den kommande valrörelsen.

torsdag, februari 11, 2010

Den nya lärarutbildningen är efterlängtad!

Idag presenterade utbildningsminister Jan Björklund (FP) och högskole- och forskningsministern Tobias Krantz (FP) sitt förslag till ny lärarutbildning och det är en efterlängtad kvalitetsreform. Den nuvarande utbildningen som sjösattes av socialdemokraterna 2001 har länge varit kritiserad. Antalet förstahandssökande har halverats på bara tio år och läraryrkets status har kraftigt försämrats. Högskolor har tvingats ställa in vissa inriktningar, eftersom de saknar tillräckligt många behöriga sökande. Flera undersökningar har genom åren anmärkt på den utbildningens bristande vetenskapsgrund. Ett talande exempel är att cirka 25 procent av de lärare som undervisar i matematik i årskurserna 1–5 saknar utbildning i ämnet. Det är inte acceptabelt.

Pedagogerna i våra förskolor och skolor runt om i landet är den enskilt viktigaste resursen för elevernas kunskapsresultat. Vilket också befästs av såväl internationell som svensk forskning. I regeringens proposition höjs utbildningens krav, kvalitet och studietakten kraftigt. Det är viktiga signaler till studenterna och akademin. Genom tydliga inriktningar ges blivande pedagoger de kunskaper som behövs och krävs för att möta framtidens utmaningar och elevers skiftande behov. Det är lärarna som kan lyfta skolan. Idag utbildas studenterna mot breda åldersintervall, vilket har medföra att studenterna har svårt att få kunskaper och kompetenser anpassade för hela åldersspannet.

Internationella och svenska undersökningar visar att svenska elevers resultat försämrats i en rad ämnen. Den utvecklingen tar tid att bryta och förändra, vilket nuvarande regeringen försöker förändra tillskillnad från den förra. Den nya och reformerade lärarutbildningen kommer att bli attraktivare och locka fler sökande studenter som blir specialiserade inom sitt yrke. Det är en utveckling som jag välkomnar med värme.

Fler kommentarer från mig finns på Liberala studenters hemsida.

Miljöpartiet i Göteborg girar vänster

Igår på kommunstyrelsen gjorde Miljöpartiets kommunalråd Kia Andreasson gemensam sak med VPK och yrkade bifall till en motion som svävar i det blå. Motionen går ut på att; ingen skall kunna ha lägre lön än en fjärdedel av den med högst lön i kommunen. De skriver i sitt gemensamma yrkande att; de högst betalda chefsbefattningarna successivt sänks medan löneläget för de lägst betala yrkena successivt höjs.

Socialdemokraterna gjorde gemensam sak med alliansen och röstade ner MP och VPK. Menar Kia på allvar att studenterna som pluggar på Chalmers och GU ska vara mindre ambitiösa i sitt pluggande – eftersom det inte spelar någon roll att utbilda sig vidare, när man inte får det tillbaks i lönekuvertet. Jag tror att Kia på allvar tycker så här, eftersom hon var den första att skrika reservation av de två kommunalråden som gjorde gemensam sak. Att studera ska löna sig! Min kollega på Centerpartiet, Rickard Nordin, har samma resonemang på sin blogg och Liberati håller med. Min chef, Helene Odenjung, kommenterar det hela till SR.

tisdag, februari 09, 2010

Hjulet är (tyvärr) snart verklighet

GT rapporterar att det nu är klart för att börja bygga på stadshjulet vid Operan, eftersom Länsrätten har givit kommunen rätt. Det är bara att beklaga nyheten. Jag är fortfarande väldigt kritisk till själva processen och hjulet i sig. Kampanjen att stoppa hjulet lär inte vinna gehör. Kostnanden har man just nu inte koll på. Vill bara påminna att bygglovet tar slut 2012 och kan då försvinna eller placeras på annan plats - kampanjen fortsätter på FB! Såg stadshjulet i Malmö nyligen - det var inte vackert.

Rickard skriver här och Joakim här.

måndag, februari 08, 2010

Bra blogginitiativ men helt fel att censurera!

Lunds universitet låter studenter blogga om studierna och studentlivet i Lund. Det är ett lovvärt initiativ. Samtidigt censureras skribenterna, enligt avtal, där de förbjuds att skriva om religion eller politik. Trams. Antingen använder man sociala medier eller så gör man det inte. Är rätt övertygad om att Service Management eleverna är rätt medvetna om vad som är okej och okej att skriva.

Melodifestivalspremiär på Östersjön

I helgen har jag haft presidiumhelg med Liberala studenter ombord på Gabriella som tog oss över Östersjön till Helsingfors. Vi har planerat, diskuterat och umgåtts. Sammanfattningsvis har det varit en väldigt givande helg och folkpartiets studentförbund är nu redo för valrörelse.

Under lördagskväll lyckades vi hitta en tv ombord, där vi kunde följa första deltävlingen i årets Melodifestival. För mig som följt denna tävling intensivt och med hjärta under så många år – var första omgången, till stora delar en besvikelse och bedrövelse. Bidragen som gick vidare till final var helt ok. Men årets programledartrio (duo) var inget att hänga i granen. Måns må vara en lysande sångare, men han är inte en programledare som är redo att leda nationens största tv-program. Vill inte vara för taskig i min kommentar och hoppas självklart att det blir bättre längs vägen till Globen – men då får någon annan skriva hans manus, fixa hans kläder och han behöver definitivt få rejält med nedåttjack. För fortsätter det så här kommer jag tvingas lyssna på radion och blunda när Måns är i bild. Anders Björkman sammanfattar allt väldigt bra; Sämsta deltävlingen någonsin.

SVT:s försök att få med twitter på ett hörn är dessutom skrattretande. Inget fel att låta kändisar (@annika_lantz och @ebbavonsydow) twittra – men ska det vara någon idé måste ju de släppa in feed:en direkt i sändning och integrera genom delaktighet, inte via text-tv som om vi fortfarande var på 90-talet. #mel2010 är att föredra, om de vill ändra på något tills nästa sändning.

söndag, februari 07, 2010

Stoppa dödsdomarna!

För oss liberaler är det en självklarhet att respekten för de mänskliga rättigheterna måste vara vägledande för svensk utrikespolitik. Vi i Liberala studenter kräver att Iran omedelbart upphäver dödsdomarna mot de oppositionella samt friger de män och kvinnor som fortfarande sitter fängslade för sin medverkan i förra årets demonstationer. Vi uppmanar utrikesminister Carl Bildt (M) och EU-minister Birgitta Ohlsson (FP), att tillsammans med sina kollegor i EU, offentligt fördöma Irans beslut att verkställa dödsdomarna.

Davoud Rahmanipour kommenterade sin sons avrättning med att han är en martyr för demokratin. Frågan är hur många fler som måste sätta livet till i kampen för frihet och demokrati i Iran. Det skriver jag tillsammans med Tobias Setterborg från LS Göteborg på GT debatt idag.

torsdag, februari 04, 2010

Björklund utfrågad av Politikerbloggen



Janne gjorde en bra insats på Politikerpubens utfrågning igår, se hela utfrågningen ovan.

onsdag, februari 03, 2010

Reepalu borde be om ursäkt!

Skånskan har haft en intressant artikelserie om attacker mot judar i Malmöområdet. Antalet anmälda brott har fördubblats på ett år. Flera judar i Malmö funderar på att flytta där ifrån. Serien avslutades med en intervju med kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Ilmar Reepalu, och hans kommentarer till utvecklingen är skrämmande. Flera har självklart reagerat starkt.

Det är häpnadsväckande att han kollektivt håller alla judar ansvariga för vad staten Israel har eller inte har hittat på. Bara för att man har judisk bakgrund ska man inte behöva förhålla sig till vad som händer i mellanöstern. Han skuldbelägger judarna och bidrar till det som, tyvärr judarna i Malmö, måste stå ut med. Det är inget annat än skrämmande och förkastligt. Han gjorde bort sig i samband med Davids Cup-matchen och bad då om ursäkt, nu gör han det igen. Slump? Det tror inte jag och han är tyvärr inte felciterad. Adam Cwejman skriver om det här.

tisdag, februari 02, 2010

Grattis Birgitta - du blir en grym EU-minister!



Enligt medieuppgifter nu på morgon blir det Birgitta Ohlsson som blir ny EU-minister efter Cecilia Malmström. Det är bara att gratulera Birgitta. Jag har under åren lärt mig oerhört mycket av henne och hon är en utmärkt liberal politiker med skinn på näsan och stark integritet - som dessutom brinner för EU. Det behövs. Presskonferensen äger rum kl 11.

Läs vad andra bloggare tycker om Birgitta Ohlsson: Liberati, Linnea Darell Amanda Brihed Gulan Avci, Adam Cwejman och Frispinn.

AftonbladetSvdGPDNDagen1Dagen 2SydsvExpressenHDDNDNGP